Steak Info

Hovezi-rezyNaší hlavní specialitou je příprava hovězích steaků. Steaky  jsou pečlivě vybírané z masných plemen ( např. Angus, Galoway, Charolais) nejlepších světových destinací. ( Teys Australie http://www.teysaust.com.au , Heritage Angus Canada  http://www.beef.ca , US Beef  http://www.usa-beef.org )

Steaky připravujeme podle druhu masa na jejich nejlepší způsob, většinou Medium, proto nebuďte překvapeni, že obsluha po Vás nevyžaduje , jak chcete dané maso upravit, pokud preferujete jiný způsob úpravy steaků, např. Rare, či Welldone, přihlašte se prosím u obsluhy.

Používáme u nás velmi netradiční  Japonskou technologii úpravy masa, hlavní rozdíl oproti klasické tzv. Pittsburské úpravě je že se maso nepálí na otevřených grilech a neobsahuje karcinogenní látky tak jak je tomu u otevřených ohnišť. Další a tou hlavní předností je chuť steaku kterou nelze na otevřených grilech dosáhnout.

Popis

Filet Mignon– Nejstarší způsob úpravy menších částí masa. Tři plátky z pravé svíčkové doporučujeme středně až úplně propéci.

Biftek– klasická úprava, doporučujeme od Raw po Medium. Propečení není vzhledem k dlouhé době přípravy žádoucí.( čím delší dobu maso upravujete tím více ztrácíte jak na hmotnosti tak na chuti)

Roštěná– Nejspíš nejvíce kompaktní maso ze všech steakových částí zvířete. Maso je pevné a upravuje se bez blan a tukového krytí a nebo naopak s tukovým krytím které zajišťuje šťavnatost.

Rump– Část kýty u kořene ocasu zvířete. Jedna z nejlepších částí kýty, doporučujeme medium rare až medium.

Rib eye -Entrecote-Špička mezi steaky, nejjemnější maso na minutkovou úpravu, absolutně nejlepší část vysokého roštěnce.Obsahuje dva druhy masa.

Flank -pupek, pokud je dobře vyzrálý je velmi jemný s dlouhým vláknem, jeden ze dvou steaků který se neporcuje přes vlákno ale je velmi vhodný na Filírovaný filet. ( maso které se před podáváním nakrájí na tenčí plátky) Je také vhodný pro přípravu propečených steaků.

Flap-bránice- u nás nejoblíbenější steak pro hosty preferující maso méně propečené.

Chuck roll-hovězí přední včetně podplečí. Vynikající prorostlý steak. Na jednom steaku máte 3druhy masa. Není vhodný na Raw až Rare, lepší jsou propečenější fáze.

 

Aberdeen-anguský skot (AA) je masné plemeno skotu typické bezrohostí a plášťovým zbarvením, zvířata jsou jednolitě černá nebo červenohnědá. Je to jedno z nejvíce chovaných masných plemen na světě.[1] V hojném počtu je toto plemeno zastoupeno též v České republice, první telata se zde narodila v roce 1992[1] a v roce 2003 byl Aberdeen-anguský skot druhým v Česku nejčastěji chovaným masným plemenem.[2]

Původ a vývoj plemene

Zemí původu plemene je severovýchodní Skotsko. Již na začátku 18. století se v krajích Aberdeenshire a Forfarshire podařilo vyšlechtit masný užitkový typ skotu, který v první polovině 19. století chovatel Hugh Watson přikřížením plemene Shorthorn sjednotil a položil tak základ tohoto plemene. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a v roce 1860 se uskutečnil import prvních zvířat do Kanady a později do Spojených států. Rozvoj chovu Anguse na severoamerickém kontinentě přinesl tomuto plemeni zvětšení tělesného rámce a sníženou produkci loje. Postupně se chov Aberdeen-anguského skotu kromě Evropy a Severní Ameriky rozšířil i do Jižní Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland a do Afriky. Do České republiky byly první kusy importovány v roce 1991, převážně z Kanady.

Popis

Plemeno je geneticky bezrohé, nejčastěji plášťově černé. Možná je též plášťově červená barva, která se vyskytuje u homozygotních jedinců s red faktorem. Dospělé krávy měří v kříži okolo 135 cm při hmotnosti 650-700 kg, býci dosahují výšky 145-155 cm a hmotnosti 1100-1300 kg. Tělesná stavba je kompaktní a harmonická, konstituce pevná, zvířata jsou dobře osvalená. Trup je hluboký a válcovitý, prsní kost zřetelně vystupuje mezi hrudními končetinami. Tělo má při pohledu zboku tvar obdélníku, končetiny jsou krátké, hlava malá.[2] Aberdeen-anguský skot má mírnou, přátelskou povahu.[2]

Aberdeen-anguský skot vyniká nenáročností, odolností, přizpůsobivostí[2] a dobrou schopností využívat pastvy.[1] Průměrné denní přírůstky ve výkrmu dosahují u býků v testaci 1400 g.[2] Jatečná výtěžnost dosahuje 61 %, přičemž díky jemné kostře je podíl kostí v jatečně opracovaném trupu pouze 14-16 %.[1] Maso z plemene Angus je jemně vláknité a křehké, vysoce mramorované, šťavnaté a má typickou chuť.[1] Tuk má typickou žlutou barvu.[2]