Steak Info

Hovezi-rezyNaší hlavní specialitou je příprava hovězích steaků. Steaky  jsou pečlivě vybírané z masných plemen ( např. Angus, Galoway, Charolais) nejlepších světových destinací. ( Teys Australie http://www.teysaust.com.au , Heritage Angus Canada  http://www.beef.ca , US Beef  http://www.usa-beef.org )

Steaky připravujeme podle druhu masa na jejich nejlepší způsob, většinou Medium, proto nebuďte překvapeni, že obsluha po Vás nevyžaduje , jak chcete dané maso upravit, pokud preferujete jiný způsob úpravy steaků, např. Rare, či Welldone, přihlašte se prosím u obsluhy.

Používáme u nás velmi netradiční  Japonskou technologii úpravy masa, hlavní rozdíl oproti klasické tzv. Pittsburské úpravě je že se maso nepálí na otevřených grilech a neobsahuje karcinogenní látky tak jak je tomu u otevřených ohnišť. Další a tou hlavní předností je chuť steaku kterou nelze na otevřených grilech dosáhnout.

Popis

Filet Mignon- Nejstarší způsob úpravy menších částí masa. Tři plátky z pravé svíčkové doporučujeme středně až úplně propéci.

Biftek- klasická úprava, doporučujeme od Raw po Medium. Propečení není vzhledem k dlouhé době přípravy žádoucí.( čím delší dobu maso upravujete tím více ztrácíte jak na hmotnosti tak na chuti)

Roštěná- Nejspíš nejvíce kompaktní maso ze všech steakových částí zvířete. Maso je pevné a upravuje se bez blan a tukového krytí a nebo naopak s tukovým krytím které zajišťuje šťavnatost.

Rump- Část kýty u kořene ocasu zvířete. Jedna z nejlepších částí kýty, doporučujeme medium rare až medium.

Rib eye -Entrecote-Špička mezi steaky, nejjemnější maso na minutkovou úpravu, absolutně nejlepší část vysokého roštěnce.Obsahuje dva druhy masa.

Flank -pupek, pokud je dobře vyzrálý je velmi jemný s dlouhým vláknem, jeden ze dvou steaků který se neporcuje přes vlákno ale je velmi vhodný na Filírovaný filet. ( maso které se před podáváním nakrájí na tenčí plátky) Je také vhodný pro přípravu propečených steaků.

Flap-bránice- u nás nejoblíbenější steak pro hosty preferující maso méně propečené.

Chuck roll-hovězí přední včetně podplečí. Vynikající prorostlý steak. Na jednom steaku máte 3druhy masa. Není vhodný na Raw až Rare, lepší jsou propečenější fáze.

 

Aberdeen-anguský skot (AA) je masné plemeno skotu typické bezrohostí a plášťovým zbarvením, zvířata jsou jednolitě černá nebo červenohnědá. Je to jedno z nejvíce chovaných masných plemen na světě.[1] V hojném počtu je toto plemeno zastoupeno též v České republice, první telata se zde narodila v roce 1992[1] a v roce 2003 byl Aberdeen-anguský skot druhým v Česku nejčastěji chovaným masným plemenem.[2]

Původ a vývoj plemene

Zemí původu plemene je severovýchodní Skotsko. Již na začátku 18. století se v krajích Aberdeenshire a Forfarshire podařilo vyšlechtit masný užitkový typ skotu, který v první polovině 19. století chovatel Hugh Watson přikřížením plemene Shorthorn sjednotil a položil tak základ tohoto plemene. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a v roce 1860 se uskutečnil import prvních zvířat do Kanady a později do Spojených států. Rozvoj chovu Anguse na severoamerickém kontinentě přinesl tomuto plemeni zvětšení tělesného rámce a sníženou produkci loje. Postupně se chov Aberdeen-anguského skotu kromě Evropy a Severní Ameriky rozšířil i do Jižní Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland a do Afriky. Do České republiky byly první kusy importovány v roce 1991, převážně z Kanady.

Popis

Plemeno je geneticky bezrohé, nejčastěji plášťově černé. Možná je též plášťově červená barva, která se vyskytuje u homozygotních jedinců s red faktorem. Dospělé krávy měří v kříži okolo 135 cm při hmotnosti 650-700 kg, býci dosahují výšky 145-155 cm a hmotnosti 1100-1300 kg. Tělesná stavba je kompaktní a harmonická, konstituce pevná, zvířata jsou dobře osvalená. Trup je hluboký a válcovitý, prsní kost zřetelně vystupuje mezi hrudními končetinami. Tělo má při pohledu zboku tvar obdélníku, končetiny jsou krátké, hlava malá.[2] Aberdeen-anguský skot má mírnou, přátelskou povahu.[2]

Aberdeen-anguský skot vyniká nenáročností, odolností, přizpůsobivostí[2] a dobrou schopností využívat pastvy.[1] Průměrné denní přírůstky ve výkrmu dosahují u býků v testaci 1400 g.[2] Jatečná výtěžnost dosahuje 61 %, přičemž díky jemné kostře je podíl kostí v jatečně opracovaném trupu pouze 14-16 %.[1] Maso z plemene Angus je jemně vláknité a křehké, vysoce mramorované, šťavnaté a má typickou chuť.[1] Tuk má typickou žlutou barvu.[2]